top of page
Пошук

Ми подивились на ринок дизайну і побачили діч

Оновлено: 28 бер.

Щороку, оновлюючи програми курсів, викладачі наналізують ринок. Це нормальна практика аби зрозуміти попит та основні тенденції. Цього року ми підняли дані і побачили неконтрольований хаос: пропозиція в рази перевищує попит, нескінченні раунди інтервʼю, дуже важкі пошуки на стороні роботодавців. Всі хочуть все і, бажано, якнайдешевше. Потім ми видихнули і спробували його категорізувати.


Люди тримає стікер з назвою компетенції на фоні білої дошки

Ділимося. Наш огляд стосується професій UX та продуктовий дизайн. Це дві доволі близькі відносно молоді професії, що бурхливо розвиваються та обростають новими методами та практиками. Замислюючись над своїм планом професійного розвитку, хтось визначається з конкретним напрямком, тоді як інші вирішують розвивати навички залишаючись більш універсальним спеціалістом.


Нам було цікаво подивитися ближче на ці два напрямки та окреслили в чому ж різниця станом на березень 2024 року. Ми сподіваємося, що результати допоможуть дизайнерам більш ефективно скласти план свого розвитку, а лідам та рекрутерам писати більш влучні вакансії аби ефективніше знаходити «своїх» спеціалістів.


Досліджені матеріали


Задля забезпечення ширшої перспективи, ми проаналізували дані з професійної соціальної мережі LinkedIn, дістали статистику DOU та провели власне опитування серед учасників спільноти KyivUX. Оскільки ситуацію на ринку визначає баланс попиту та пропозиції, ми розглянули як бачення дизайнерів, так і потребу роботодавців.


Що про себе кажуть практики


Згідно з зареєстрованими профілями на LinkedIn, в Україні наразі 18,000 UX та 4,500 продуктових дизайнерів. Навіть якщо ліше полові з цих профілів жива, це в сумі дає 0,125% від загальної кількості працюючих, згідно з даними Служби зайнятості, українців. І ця цифра виросла вдвоє з 2020 року.


Наявні компетенції

Щоб краще зрозуміти, які компетенції притаманні представникам обох професій, ми:

  • Обрали по 15 профілів з кожної когорти та виписали компетенції (hard skills), що вони вказали на своїх сторінках.

  • В опитуванні спільноти ми запитали з якою професією себе асоціюють учасники та попросили обрати компетенції, які вони застосовують найчастіше в рамках своєї професії. В опитуванні взяли участь 12 UX та 10 продуктових дизайнерів.

Всього ми нарахували 24 унікальних компетенції, притаманних професіям UX та продуктовий дизайн. З них 16 зазначали обидві групи, що говорить про значущу близькість обох професій.



Умовно ці компетенції можна розділити на дві категорії:

  • Тактика (чи ремесло) – компетенції, що дозволяють створити бездоганний користувацький досвід конкретного екрана.

  • Стратегія – компетенції, що дозволяють сформувати цілісне бачення шляху для побудови комерційно успішного продукту.

При цьому обидві професії вимагають від практиків роботи як на тактичному, так і на стратегічному рівні, проте у різних пропорціях.


Що по зарплатах?

Згідно з опитуванням спільноти програмістів DOU станом на грудень 2023 року:

  • $1625 – середня зарплата UX/UI дизайнера (за результатами 158 анкет)

  • $3000 – середня зарплата продуктового дизайнера (72 анкети)

Ці цифри не враховують досвід, знання англійської та інші вагомі фактори та лише показують загальний тренд.


Зміна професії

Аналізуючи профілі, ми помітили, що 15 з 15 продуктових дизайнерів раніше були UX/UI дизайнерами, і всього один продуктовий дизайнер повернувся в UX/UI. З цього можна зробити висновок, що продуктовий дизайн – це один з напрямків розвитку для досвідченого UX/UI дизайнера.


На певному етапі свого розвитку хтось, з огляду на набутий досвід та амбіції, готовиій розвивати додаткові компетенції, аби вирішувати більш стратегічні завдання, тоді як інші роблять карʼєру виконуючи більш прикладні завдання. Це вибір кожного і він має бути свідомим.


Кого шукають роботодавці?


Далі ми подивилися на відкриті вакансії в Україні на DOU: 64 вакансії для UX дизайнерів та 39 для продуктових. Цікаво, що 5 вакансій мали в назві вакансії обидві назви. Вже сама кількість вакансій говорить про зсув ринку в сторону продуктового дизайну, хоча конкуренція для обох професій шалена.


Бажані компетенції

Щоб краще зрозуміти, чого очікують роботодавці від представників обох професій, ми:

  • Обрали по 15 вакансій з кожної когорти та виписали вимоги.

  • В опитуванні спільноти ми запитали які компетенції мають мати спеціалісти. В опитуванні взяли участь 8 менеджерів, що наймають UX та 7, що наймають продуктових дизайнерів.


Всього ми проаналізували 22 унікальних компетенції, очікуваних від UX та продуктових дизайнерів. Деяку екзотику, як до робота з дизайном друкованих видань ми виключили з цього списку. З них компетенцій 18 зазначали обидві групи, що говорить про ще більшу близькість обох професій на думку роботодавців.




Хто кому потрібен

Різниця стала трохи зрозуміліша, коли ми глянули на профіль роботодавців. В нашій вибірці 2/3 вакансій UX/UI дизайнерів були від аутсорс компаній та агенцій, а 2/3 вакансій продуктових компаній.




Освіта

Кожна з компетенцій потребує часу на опанування. Якщо згадати правило 10,000 годин, то щоб стати експертом з проєктування інтерфейсів, треба спроєктувати десятки застосунків, щоб розібратися в з побудовою шляху користувача – розібрати з десяток застосунків на кроки, щоб опанувати техніку інтервʼю – провести десятки годин створюючи запитання, обговорюючи їх з користувачами та аналізуючи результати.

Щось з цього можна спробувати на курсах та тренінгах, потім продовжуючи практикуватись в проєктах. Щоб опанувати всі 22 компетенції, знадобиться приблизно 13 років.


Висновок


Кандидатам

Гарна новина в тому, що вам не треба все й одразу. Починаючи з базових найочікуваніших компетенцій ви вже можете працювати на проєктах, додаючи нові компетенції коли ви чи ваш проєкт готові. Ваша зарплата буде рости паралельно з вашим розвитком.


Роботодавцям

Більша частина компетенцій в вакансіях не використовується в реальних проєктах. В результаті навичок у дизайнерів не буде, але буде фільтр до інтервʼю. Це викривляє реальну ситуацію. Різниця між очікуванням та реальною роботою веде до розчарування з обох сторін. Розберіться що треба саме вашому проєкту. Зрілість процесів на проєкті та зрілість спеціаліста мають відповідати одне одному.


Дослідження підготували та провели: спільнота KyivUX та команда Practical Product Design. Викорстання матеріалив можливе з посилання на джерело.

58 переглядів0 коментарів
bottom of page