top of page
Пошук

Які дипломи є у дизайнерів?

Оновлено: 13 лют. 2022 р.



У травні 2021 ми провели опитування дизайн спільноти Kyiv UX щодо рівня освіти серед дизайнерів. В опитуванні прийняло участь 144 спеціалісти. Ділимося результатами.



Загальний рівень освіти



Перше, що ми помітили – це загальний високий рівень освіти впринципі. 92% дизайнерів мають диплом вищого навчального закладу. У переважної більшості за плечима вищий навчальний заклад та спеціалізовані курси.



Різноманітність бекграунду



Близько половини опитаних з вищою освітою мають технічний бекграунд: це інженери та архітектори. Далі йдуть гуманітарії: лінгвісти, економісти, соціологи, медики та багато інших. Лише 15% опитаних мають диплом з однією з дизайн спеціальностей: графічний, поліграфія, художня освіта, веб дизайн. Пізніше ми збираємося зробити більш поглиблене дослідження вишів, що пропонують дизайн освіту в Україні та закордоном.



Власна думка дизайнерів щодо необхідності спеціалізованих знань з дизайну



Опитування показало, що більше двох третин дизайнерів бачать необхідність в наявності певних спеціалізованих знань. Молодші дизайнери більше необхідність в спеціалізованій освіті, ніж їх старші колеги. При цьому очікування дизайн менеджерів також досить високі.



Наявні дипломи та сертифікати з дизайну



Серед опитаних дві третини мають певний диплом чи сертифікат про отримані спеціалізовані дизайн знання. При цьому молодші дизайнери частіше мають сертифікат про випуск

з курсів, тоді як старші дизайнери диплом про вищу освіту. Що це може означати?


Одна гіпотеза – дизайн курси стають все популярнішими і молодші спеціалісти використовують їх як нагоду швидше рости, тоді як старші дизайнери вже отримали всі ці знання через практичний досвід. Інша гіпотеза – наявність диплому про закінчення вищої освіти свідчить про вмотивованість, наполегливість та структурований підхід в роботі, що так важливо для дизайн лідів. У кожного свій шлях і свій рецепт. Час покаже.



Висновки та наступні кроки


Загалом дослідження показало, що наша дизайн-спільнота має високий рівень освіти та інтерес у розвитку своєї компетенції. Далі цікаво дослідити, які саме виші та які саме курси дають знання з дизайну та як до цього відносяться роботодавці. Далі буде


284 перегляди0 коментарів
bottom of page