top of page
Пошук

Співпраця дизайнерів та продуктових менеджерів. Результати опитування

Оновлено: 13 лют. 2022 р.

Навесні 2021 ми в KyivUX спільноті разом з Goort провели опитування дизайнерів та продуктових менеджерів щодо задоволеності співпрацею, наявних проблем та лайвфхаків. Ділимося результатами.



Оцінка задоволеності співпрацею. Розподілення балів

В опитуванні взяли участь 57 спеціалістів: 19 продуктових менеджерів та 38 дизайнерів.

Загальна задоволеність співпрацею в середньому 4 з 5. І дизайнери, і менеджери дуже близькі у своїй оцінці.



Співвідношення задоволеності та місця роботи

Дві третини опитаних працюють у продуктових компаніх, один на фрілансі, решта порівну в стартапах та аутсорсі. Задоволеність коливається в межах 10%, що не є значущим.



Співвідношення задоволеності та частоти спілкування

23 опитаних спілкується з колегами щодня, 17 – кілька разів на тиждень, 5 – раз на тиждень, ще 9 раз на місяць та менше. Чи впливає регулярне спілкування на продуктивність співпраці? Схоже, що так. Але треба більше даних. Наприклад, що саме вважати спілкуванням: стендапи, обговорення дизайнерських робочих питань, 1:1 чи ще щось? Більш детально це питання ми обговорили за круглим столом. Посилання у кінці огляду.



Основні проблеми

Опитані поділилися такими типами проблем, що заважають продуктивній співпраці:

  • Зрілість процесів. Опитані стикаються з проблемами викликаними погано налагодженим процесом постановки задач, спробами пошуку обхідних шляхів, прозорої трансляції стратегічного бачення продукту та комунікації в цілому.

  • Постановка задач. Обидві сторони потрапляють в ситуації: коли зона відповідальності була розмитою; коли постановка задачі була занадто специфічною чи розмитою; коли пріоритет був не достатньо зрозумілим спочатку чи змінювався в процесі виконання. Яка мінімально необхідна інформація для постановки задачи, що дає розуміння її значущості для продукту в цілому? Де знайти час для роботи з гіпотезами і хто за це відповідає? У кожній команді відповідь буде своя.

  • Час на виконання. Продуктовим менеджерам треба швидше, а дизайнерам треба час на подумати? Задача була одразу доволі розмитою і час на виконання не вірно оцінений? В результаті роботи з’ясувалося, що на прийнятний результат пішло кілька ітерацій? Так трапляється. Це життя.

  • Особистісні конфлікти. Сюди ми віднесли озвучені проблеми, що лежать у зоні особистісних конфліктів та виражаються у формі оціночних суджень про людину, а не процес.

Були і такі респонденти, що вже вирішили всі проблеми взаємодії на нинішньому місці та поділилися своїми лайфхаками.




Лайфхаки

Опитані поділилися своїми підходами щодо налагодження конструктивної співпраці:

  • Обговорення вхідних даних на початку роботи над задачею, що включає: цілі бізнесу та компанії, проблеми користувачів, можливі технічні перепони, бачення та, коли доречно, деталі реалізації, наявні референси та очікуваний процес, питання від дизайнера. Загалом чим краще обговорити задачу до початку виконання, тим швидше та більш прогнозований буде результат, запевняють опитані.

  • Побудова відносин в колективі позитивно впливає на продуктивну співпрацю: допомагає зрозуміти мотивацію колеги, більш вільно виражати конструктивні зауваження, не боятися помилятися.

  • Спільна доказова база, що включає результати інтерв'ю з користувачами, результати тестування (юзабіліті, А/В тестів), метрики з проду допомагають краще бачити прогрес у напрямку спільної мети за межами его колег.

  • Спільні інструменти для документації результатів роботи.

  • Варіанти рішень, запропоновані обома сторонами.



Висновки


Було цікаво порефлексувати на тему взаємодії цих двох суміжних дисциплін та зібрати певні докази того, що у нас досить багато спільного. Ми часто працюємо над задачами, у яких немає простого та очевидного рішення хоча б через те, що користувачі, для яких ми створюємо продукти такі різні, а для бізнесу інновація необхідна для виживання. Тому живе спілкування має стати в основі процесів взаємодії.


Більше інсайтів ви знайдете в записі нашого обговорення питання взаємодії на Youtube.

346 переглядів0 коментарів

Пов'язані пости

Дивитися всі
bottom of page